De angisa

De angisa

De angisa is een typisch Surinaams kledingstuk. Dit hoofddeksel geldt als het belangrijkst onderdeel van de Surinaams Creoolse klederdracht en is veel meer dan een mooi of functioneel hoofddeksel.
Door bepaalde vouwtechnieken ontstaan kunstzinnige hoofdcreaties met bijbehorende namen en boodschappen.
De angisa herbergt een schat aan verhalen, overleveringen en levenswijsheden. Deze hoofddoek fungeerde in de tijd van de koloniale overheersing als communicatiemiddel en bevatte verborgen boodschappen over de draagster. Middels het dragen van de angisa kon de draagster non-verbaal communiceren met haar omgeving bijvoorbeeld over haar gemoedstoestand, haar liefdes en sociale positie.
Momenteel staat de angisa volop in de belangstelling en ontstaat er internationale erkenning voor dit Surinaams cultureel erfgoed. In 2014 werden in Nederland en Suriname de koto en angisa op de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed geplaatst.

Innovatie tot Hoed

Vandaag de dag gebruik ik mijn expertise op het gebied van de Surinaams Creoolse klederdracht en de ervaring met het vouwen van de angisa als inspiratiebron voor hedendaagse kunstuitingen voor het hoofd. Mijn passie voor de angisa heeft geleid tot vereenvoudigde vouwtechnieken met respect voor de rijke traditie van dit unieke hoofddeksel.

Nieuwe materialen
Door het toepassen van nieuwe materialen zoals sisal, buntal, chintz en zijde ontstaan kunstzinnige hoofdcreaties. Hierdoor blijft de belangstelling bij zowel Surinaamse als Nederlandse vouwen bestaan.

Mijn hoofdcreaties zijn handgemaakte angisa´s, hoeden en haar accessoires met een verhaal. De creaties zijn een bijzondere verwerving van kunst, mode en historie. Cultureel erfgoed wordt door de diverse materialen en technieken op een verfrissende manier nieuw leven ingeblazen. Mijn kennis op het gebied van de Surinaams Creoolse klederdracht en de ervaring met het vouwen van de angisa gebruik ik als inspiratiebron voor hedendaagse draagbare kunstuitingen. Bedoeld voor elke vouw die met haar hoed/hoofdcreatie haar persoonlijkheid wil uitdragen.